Waarom Krachttraining ?

Krachttraining
Bij Wattworks zijn we ervan overtuigd dat iedereen zou moeten fietsen. Fietsen is de oplossing is voor (bijna) alles ? en iedereen kan het. Dit komt omdat het simpel en low-impact is, daardoor kun je het tot op late leeftijd blijven doen. Echter kleeft daar ook gelijk een nadeel aan: een stukje krachttraining blijft onderbelicht. En dat is toch ook een belangrijk deel van je fitheid. 
 
Fietser of niet, in deze blog leggen we je uit waarom iedereen (ook) minimaal eens per week krachttraining zou moeten doen. 
 
Na je 30e verlies je ieder jaar zo’n 1% van je spiermassa. Hoe ouder je wordt, hoe harder dat percentage oploopt. Dit gegeven heeft niet zozeer iets te maken met de spieren zelf, maar met name met ons gedrag en leefstijl. Zittende beroepen en krappe steden geven weinig ruimte om ‘natuurlijk’ te kunnen bewegen. Door fysiek actief te zijn, kun je het verlies tegengaan. Geen reden tot paniek dus! 
 
Spieren worden namelijk constant afgebroken en weer opgebouwd, met een snelheid van 1 tot 2 procent per dag. Na ca. twee maanden heb je je spieren geheel vernieuwd, ongeacht je leeftijd. 
Dankzij deze dynamische spieren kunnen mensen zich goed aanpassen aan nieuwe fysieke omstandigheden. In theorie is het zelfs mogelijk om na je 80ste nog bodybuilder te worden. Maar het nadeel van onze dynamische spieren is dat je ze ook snel weer kwijtraakt wanneer je ze minder gaat gebruiken. Spieren behouden is een actief proces. Je moet ze blijven stimuleren.
 
Krachttraining heeft vaak als doel om er beter uit te zien, maar het belang van een gezond spierpercentage staat voorop. Dat is belangrijk voor het energieverbruik en een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Een goede verhouding tussen spier- en vetmassa is essentieel voor een gezond en sterk lichaam. Een gezonde spiermassa is voor ieder persoon verschillend. Zwaardere personen hebben bijvoorbeeld meer spieren nodig om hun gewicht te dragen.
Pas wanneer je minstens lichte spierpijn ervaart, versterk je ook daadwerkelijk je spieren.
 
Al is het maar eens per week, krachttraining heeft dus een positief effect op je algehele fitheid. 
 
Een aantal voordelen op een rij: 
🍀 Het op peil houden van je spiermassa 
🍀 Een hogere spiermassa zorgt voor een hoger basaal metabolisme en daarmee een hoger calorieverbuik gedurende de dag 
🍀 Herstellen van een krachttraining kost veel energie, je hebt daardoor een hoge naverbranding in de 72 uur na afloop van je training 
🍀 Krachttraining is dus een hele effectieve manier om wat vetmassa te verliezen 
🍀 Krachttraining is (in tegenstelling tot fietsen) goed voor sterke botten en je botdichtheid
 
Het is overigens een mythe dat je in korte tijd te veel spiermassa aankomt waardoor je te zwaar wordt (voor het klimmen). Spieren zijn inderdaad wat zwaarder dan vet, dus de theorie van Vingegaard is dan ook dat je maar beter van beiden zo weinig mogelijk kunt hebben. Maar kijk gerust ook even naar de bouw van Mathieu van der Poel, reken maar dat hij wat krachttraining doet. De eerste die vindt dat hij/zij er te bulky uit is gaan zien en ‘veel te droog’ staat, moeten wij nog ontmoeten. 1 of 2x per week krachttraining zal je – zonder het gebruik van anabool steroïden – geen pop-eye maken. Bovendien is dit zeer afhankelijk van het type training (type weerstand en aantal herhalingen) dat je doet en valt dit daarom ook makkelijk te voorkomen. 
 
Tot slot, je fietsprestaties zullen er ook baat bij hebben, denk aan: 
✔ een verbeterde houding op de fiets en zodoende minder energieverbruik in beweging van je bovenlichaam
✔ een verbeterd comfort op de fiets en zodoende makkelijker lange ritten aan kunnen
✔ een verbetering van je sprint, korte punch en snelle spiervezels 
✔ een verbetering van je krachtuithoudingsvermogen 
 
Zoals je merkt zijn er stiekem best veel redenen om iets aan krachttraining te doen. Dat kan (binnenkort) op een slimme, simpele en leuke manier bij Wattworks! Begin niet gelijk als een malle, maar eerst met 1x per week.